Talno gretje

Če vas zanima talno gretje, ste se ustavili na pravem mestu, saj imamo s tem dolgoletne izkušnje. Vsako leto poskrbimo za številne novogradnje in večje sanacije hiš in drugih objektov, kjer se odločijo za talno ogrevanje.

Ste vedeli, da so že Rimljani izkoriščali prednosti širjenja toplote preko tal namesto po zraku. V ta namen so kurili ogenj, njegovo toploto pa usmerjali pod tla.

Talno gretje spada v tako imenovano skupino ploskovnih ogrevanj, kjer najdemo še stensko in stropno ogrevanje. Cevi so položene v tla in toplota ogrete vode se prenaša od cevi na talno konstrukcijo in od tod na zrak v prostoru v obliki sevanja in konvekcije.

Kontakt in povpraševanje →

Talno ogrevanje

Talno gretje pri novogradnji

Splošno o talnem gretju

Talno gretje je v osnovi eden najstarejših načinov ogrevanja bivalnih stavb. Stari Rimljani so poznali zakonitosti talnega ogrevanja že pred 2500 leti, v daljni Aziji pa so zgradili sisteme talnega ogrevanja že 5000 let pr.n.št. V nekaterih srednjeveških turških kopališčih so skozi talne cevi za ogrevali prostore z kopelmi. Z novimi dognanji iz področja toplotne prevodnosti in uporabe elektrike pa je izgradnja modernih sistemov talnega ogrevanja zaživela v 19. stoletju.

Delovanje talnega gretja uporablja princip uhajanja toplote iz vroče vode ali iz električnih prevodnikov, katere se vgradi pod talno oblogo. Zrak se ogreva ploskovno iz smer tal proti stropu. Z vsakim centimetrom višine se temperatura zraka ustrezno niža, zato je prostor z talnim gretjem prijetno topel.

Vrste talnega gretja

Klasično toplovodno talno gretje

Klasično toplovodno talno gretje: sistem cevi za toplovodno talno ogrevanje položimo na osnovno betonsko ploščo v posameznem prostoru, ki ga želimo ogrevati. Ker deluje na principu nižje temperature vode, je primeren za novogradnje in hiše, katere so dobro energetsko izolirane.

Za primerjavo: v klasičnem sistemu centralnega ogrevanja z radiatorji je temperatura vode ok. 60°C, pri klasičnem toplovodnem talnem ogrevanju pa med 25 do 30°C. Topla voda ogreva estrih in ustrezno talno oblogo, katera položite čez cevi. Za razliko od radiatorskega ogrevanja, pri talnem ogrevanju zrak ne kroži in ne dviguje prahu.

Prednost talnega ogrevanja je tudi ta, da se ob občasnem prezračevanju zrak pri tleh ne ohlaja preveč, zato je energetsko bolj ekonomično od klasičnega centralnega ogrevanja.

Električno talno gretje

Električno talno gretje deluje na enak princip kot toplovodno talno ogrevanje, vendar so določene razlike. Na osnovno betonsko ploščo (in morebiten estrih) se položi mreža ali folija z električnimi vodniki, kateri se ob priključitvi na električno omrežje segrevajo in ogrevajo talno podlago nad seboj. Razlika v primerjavi s toplovodnim talnim ogrevanjem je v tem, da mora biti talna podlaga nad električno mrežo tanjša, kot nad vodnimi cevmi.

Električno talno gretje je primerno predvsem za občasno ogrevanje manjših prostorov (kopalnica, kuhinja in podobni manjši prostori), saj je stalno ogrevanje vseh prostorov preko tega sistema dražje in ekonomsko nerentabilno – razen če ga kombinirate s sistemom solarnega pridobivanja električne energije.

Talno gretje za zunanje površine

V krajih, v katerih se pozimi pričakuje večje količine snežnih padavin, je smiselno razmišljati tudi o talnem ogrevanju zunanjih površin. Električne mreže ali folije lahko položite pod npr. talno oblogo teras ali balkonov ter pod tlakovce oz. asfaltirano površino na dovoznih poteh, dvoriščih. Na ta način se sneg ne bo oprijemal ogretih površin in vam bo prihranjeno pluženje.

Manjši sistemi električnega ogrevanja obstajajo tudi za vgradnjo v dno žlebov, za preprečevanje nastajanja ledenih sveč.

Vgradnja

Vgradnja talnega toplovodnega gretja

Pred pričetkom polaganja toplovodnih cevi ali električne mreže je potrebno pripraviti in napraviti specifičen izračun talnega ogrevanja. Izračun upošteva želeno končno temperaturo vsakega prostora, kateri bo ogrevan s talnim ogrevanjem ter na drugi strani tudi morebitne toplotne izgube (debeline zunanjih in notranjih sten, število okenskih in vratnih odprtin, ipd.).

Ustrezno izdelan izračun nam pomaga predvideti kakšen naj bo optimalen raster oz. razpon med položenimi cevmi in kje naj bodo zavoji med posameznimi vrstami.

Pomembno je tudi predvideti, kako bodo potekale ostale strojne in elektro inštalacije po posameznih prostorih, da se ne bi slučajno križale z toplovodnimi cevmi na tleh.

Osnovna plošča, na katero se bo polagalo cevi, mora biti ravna in čista. Če je na osnovno ploščo prilepljen hidro-izolacijski material, je potrebno čez njega povleči tanko PE folijo. Ob robove sten se nalepi posebna stenska obloga, nakar se prične polagati sistemske plošče. Sistemske plošče so hkrati dodaten izolator, da se toplota ne odvaja v napačno smer, po drugi strani pa so opremljene s posebnimi čepki, ki olajšajo vstavljanje toplovodnih cevi.

Na ustreznem mestu se v steno vgradi razdelilna omarica, s pomočjo katere boste upravljali sistem ogrevanja. Ko so cevi ustrezno položene na sistemske plošče in priključene na sistem upravljanja v razdelilni omarici, se opravi prvi tlačni pregled. To pomeni, da sistem napolnimo z vodo in preverimo pretok skozi cevi in morebitna puščanja na spojih ali zavojih.

Po opravljenem tlačnem pregledu se čez cevi razlije cementno maso, se jo poravna in počaka da se posuši. Ko je cementna masa suha se opravi še en dodaten tlačni preizkus. Če ni nobenih posebnosti, se lahko začne z polaganjem izbrane talne obloge na cementno podlago.

Vgradnja električnega talnega gretja

Električno talno gretje se načeloma lažje montira, kot toplovodno, saj zahteva manj predpriprav. Na ravno in čisto podlago (surov beton z ali brez estrih podlage) se položi mreža z vodniki. Strokovnjak jo položi tako, da zajame čim več prostora, tudi če je več neravnin (npr. v kopalnicah).

Mrežo z vodniki se preko dovodnega kanala priključi na električno omrežje in poveže z termostatom. Za vse skupaj potrebujete le eno dozo. Mrežo z električnimi vodniki prelijete z cementno maso in na posušeno maso položite želeno talno oblogo.

Za razliko od toplovodnega sistema, sistem električnega talnega gretja ne potrebuje tlačnega pregleda, ni pa napak, če se pred razlivanjem cementne mase in polaganjem talne obloge sistem na kratko preizkusi.

Primerne talne obloge za talno gretje

Talno oblogo, ki jo boste vgradili nad sistem toplotnega ogrevanja izberite pred pričetkom vgradnje. Glede na izbrano vrsto obloge bo namreč monter lažje pripravil ustrezen izračun in položil cevi (ali električno mrežo), da bo izkoristek ogrevanja karseda največji.

  • Keramika, naravni kamen, terakota in glajen beton: ti materiali so zelo priljubljeni, saj so enostavni za čiščenje ter vzdrževanje. Pomembno je tudi, da toploto zelo dobro prevajajo, je pa od debeline posameznega materiala odvisno, koliko časa bo potrebnega za ogretje na želeno temperaturo;
  • Parket: nad sistem talnega ogrevanja lahko položite tudi parket ali drugo vrsto lesene talne obloge. Potrebno je vedeti, da je les naravni material, ki se širi in krči glede na razliko v temperaturi. Zato ga v prvi vrsti ni dobro polagati čisto do roba prostora, ampak je potrebno ob vsakem robu pustiti nekaj milimetrov špranje (le-to ustrezno pokrijete z okrasno zaključno letvijo). Les za talno oblogo mora biti debel največ 15mm, dobro osušen, trpežen in kakovosten – priporočljivo je, da izberete hrast, češnjo ali oreh;
  • Tekstil: sicer niso več toliko v modi, pa vendar lahko nad sistem talnega ogrevanja položite tudi tekstilne talne obloge, kot so razni tapisoni (kosmate tekstilne obloge), itisoni (gladke tekstilne obloge) ali celo volnene talne obloge. Pred nakupom se pri prodajalcu pozanimajte o njihovi toplotni prevodnosti in tudi, da je toplotni upor želene talne obloge karseda majhen;
  • Laminatne in vinilne talne obloge: za sisteme talnega ogrevanja so primerne tudi laminatne in vinilne talne obloge. Zanje velja podobno kot za keramiko in naravni kamen, da jih enostavno čistite in vzdržujete, pa še enostavne so za polaganje. Potrebno pa je biti previden in pred nakupom vprašati trgovca o ustrezni kompatibilnosti s sistemom talnega ogrevanja – cenejši laminati in vinili se lahko ob določenih temperaturah začnejo napihovati, zvijati in dvigovati od osnovne podlage;

Na kaj morate biti še pozorni pri talnem gretju?

Če boste za vgradnjo sistema talnega ogrevanja najeli strokovnjake z večletnimi izkušnjami, si boste zagotovili kvalitetno izvedbo.

Uporabljamo certificirane vgradne materiale (cevi, spojke, ventile, idr…), prav tako pa ves sistem najmanj dvakrat tlačno preveri, da ne bi prihajalo do težav po pričetku uporabe.

Seveda ob izvedbi talnega ogrevanja mi poskrbimo za nabavo vsega materiala.

Pozorni morate biti pri:

Nabava cevi

V zadnjem obdobju se za talno gretje večinoma uporabljajo cevi iz polietilenske (PE) mase. PE cevi v nasprotju z kovinskimi niso korozivne in bolje tesnijo pred vdorom kisika v sistem. Ob koroziji se v kovinskih ceveh rada nalaga tudi dodatna umazanija ter razni mikrodelci, kateri ožijo premer cevi in zmanjšujejo pretok vode, s tem pa sistem porabi več energije za ogrevanje.

Ponudnikov PE cevi je veliko, pozorni pa bodite na ustrezen razred, ki ga uporabljajo za vgradnjo v sisteme talnega gretja. Sicer obstajajo razredi PE cevi PEX a, b, c in d – za toplovodne sisteme talnega ogrevanja se uporabljajo cevi razreda PEX a.

Glede na narejen izračun talnega ogrevanja bo monter vedel količino potrebnih cevi in ostalih materialov za vgradnjo;

Ustreznost vode

Pomembno je, da je voda, ki jo uporabite za sistem talnega ogrevanja čim bolj čista in neoporečna. Ker je temperatura vode ob optimalnem delovanju sistema nižja (med 25-30°C), je običajna voda iz pipe navadno neprimerna.

Nizka temperatura je namreč idealna za rast in razvoj mikrobov, ki povzročijo obarvanje in zgostitev vode ter nabiranje raznih sluzi. Zaradi tega lahko na posameznem ali pa na celotnem delu sistema pride do zamašitve oz. slabšega pretoka tople vode skozi cevi in s tem posledično do slabšega delovanja oz. gretja.

Najbolj primerno je celoten sistem toplovodnega talnega ogrevanja napolniti z destilirano vodo, če pa že uporabite navadno vodo, pa bo monter v sistem dodal še poseben biocid, ki uniči mikrobe. Če opazite slabše delovanje na delu ali v celotnem sistemu, pokličite monterja, ki bo preveril delovanje in po potrebi sistem prečistil s posebnimi sredstvi za čiščenje;

Tlačni preizkus

Kot že večkrat omenjeno, je pred popolno uporabo sistema talnega ogrevanja (govorimo o toplovodnem sistemu) potreben tlačni preizkus cevi. Prvikrat se sistem cevi preizkusi, ko so položene na sistemske plošče in priključene na sistem ogrevanja. V sistem se nalije voda, cevi je potrebno odzračiti in na eno stran priključiti manometer (naprava, ki prikazuje višino tlaka v ceveh). Če sistem talnega ogrevanja preverjamo v hladnejših mesecih, je vodi potrebno še dodati sredstvo proti zamrzovanju.

Samo trajanje tlačnega preizkusa je kar dolgotrajno (najmanj 48 ur in še kakšno zraven), vendar se vsekakor izplača in prihrani morebitne nevšečnosti v prihodnosti. Ko je sistem pripravljen, ga pustimo stati do 24 ur, da se temperatura vode in zraka v prostoru izenačita.

Z ročno tlačilko preko manometra dvignemo tlak v sistemu na 1,3 kratnik običajnega oz. delovnega tlaka. Ko je sistem pod tlakom, se natančno preveri vse spoje, zavoje in ventile v sistemu, ki morajo seveda biti suhi (ob težavah se označi kritične točke, izprazni sistem z vodo in napravi popravila, potem se tlačni preizkus ponovi). Če je tlačni preizkus brez posebnosti, se počaka še nadaljnjih 24 ur – tlak mora ostati enak kot ob pričetku oz. je dovoljen padec za največ 0,2 bara.

Po uspešno zaključenem tlačnem preizkusu se napravi cementni preliv čez cevi – po domače estrih. Talnega ogrevanja ne smete uporabljati za sušenje estriha, vključi se ga lahko šele, ko je cementni preliv naravno osušen, kot zahtevajo specifikacije proizvajalca oz. izdelovalca.

Preden pričnete z polaganjem želene talne obloge je priporočljivo, da se tlačni preizkus opravi še enkrat (po opisanem postopku). V kolikor ob izgradnji sistema talnega ogrevanja nimamo dostopa do vode, lahko tlačni preizkus naredite z zrakom, sicer pa je v večji meri priporočeno, da se ga opravi z vodo;

Talna obloga

Talno oblogo izberite pred vgradnjo sistema talnega ogrevanja. Tako bo monter vnaprej vedel, kakšno debelino toplovodnih cevi potrebuje in kakšno debelino estriha – cementnega preliva je čez le-te potrebno napraviti. Pred nakupom talne obloge se pozanimajte pri trgovcu oz. preverite specifikacijo o njihovi toplotni prevodnosti, da boste vedeli ali je sploh primerna za polaganje nad sistem talnega ogrevanja;

Dodatni sistemi za večjo odzivnost delovanja

Za razliko od klasičnega centralnega ogrevanja z radiatorji, sistem toplovodnega ali električnega talnega ogrevanja potrebuje več časa za ogrevanje. Pri vgradnji je potrebno paziti, da razmik / raster cevi oz. električnih vodnikov ni prevelik ter da cementna masa (estrih) ni narejena predebelo nad same cevi.

Za boljše delovanje talnega ogrevanja je dobro vgraditi tudi zunanja tipala za vremenske spremembe. Tipalo zazna spremembo zunanje temperature in avtomatsko regulira delovanje sistema, brez da bi se le-ta izklapljal in vklapljal.

Poškodbe in okvare

Ob strokovni vgradnji in ustrezni uporabi sistema talnega ogrevanja načeloma do okvar in poškodb ne bi smelo prihajati. Toplovodne cevi so umeščene na sistemske plošče in zalite z cementno maso – estrihom ter prekrite z talno oblogo.

Pred polaganjem talne obloge se sistem toplovodnih cevi najmanj dvakrat tlačno preveri. Zatorej je cevi skoraj nemogoče direktno poškodovati (če npr. na tla pade kakšen težek predmet ali podobno…). Ob prijavi napak se na določenem delu umakne del talne obloge in previdno odstrani estrih, nakar monter preveri cevi in odpravi nepravilnosti. Po popravilu se na izbran predel ponovno napravi cementna masa in naknadno še nova talna obloga.

Največ napak lahko povzročijo nepravilno vrtanje v tla, pregloboko rezanje talne obloge ali pa nestrokovna postavitev kopalniške opreme. Prav tako pa lahko nastanejo težave, če talnega ogrevanja v hladnih mesecih ne uporabljamo redno / stalno. V tem primeru lahko ob negativnih temperaturah voda v ceveh zamrzne in naredi razpoke. V takih primerih svetujemo, da ob prenehanju uporabe izpraznite vodo iz sistema in ga pred ponovno uporabo ponovno napolnite ali pa vodi dodate sredstvo proti zamrzovanju.

Zakaj se odločiti za naše talno gretje?

  • HITRA MONTAŽA: Hitra montaža in manjši stroški zaradi uporabe plastičnih cevi.
  • VEČJE UGODJE: Večje toplotno ugodje, saj so temperature sevanja nižje kot pri ogrevanju z radiatorji.
  • MANJ PRAHA: Kroženje prahu v prostoru je manjše zaradi manj intenzivnega kroženja zraka.
  • 25 LET IZKUŠENJ: Smo družinsko podjetje s 25-letno tradicijo delovanje v katerem združujemo znanja več generacij.

Kontakt in povpraševanje

 

Začnimo nov projekt

Kontaktirajte nas in preverite kako vam lahko pomagamo pri uresničitvi vašega novega projekta.

Kontakt in povpraševanje →

Klic