Centralno prezračevanje z rekuperacijo

Vas zanima centralno prezračevanje in o njem še nimate dovolj informacij? Spodaj si lahko preberete več o centralnem prezračevalnem sistemu z rekuperatorjem.

Kaj je centralni prezračevalni sistem?

Centralni prezračevalni sistem je naprava, ki pomaga v bivalne ali poslovne prostore dovajati svež zrak. Hkrati pa zrak, ki vsebuje neželene arome, bakterije, spore in druge mikro umazanije odvaja iz prostorov.

Sistem je sestavljen osrednje enote ter razvejanega sistema cevi. Osrednja enota in prezračevalne cevi so vgrajene in napeljane nad viseč oz. spuščen strop, zato sistem navzven ni moteč. Prezračevalne cevi se glede na želje oz. zahteve napeljejo v vse prostore, ki jih želite prezračevati. Večina osrednjih enot centralnega prezračevalnega sistema je opremljena z t.i. rekuperatorjem.

Rekuperator poskrbi, da se toplota izpihanega zraka porabi za ogrevanje svežega vpihanega zraka.

V osnovi delimo centralne prezračevalne naprave na dva tipa:

  1. Centralna prezračevalna naprava z entalpijskim protitočnim izmenjevalnikom toplote. Gre za sistem z ločenima zračnima tokovoma za vpihan svež in izpihan odpadni zrak. Pri tem se iz odpadnega toplega zraka akumulirata tako toplota kot ustrezna vlažnost. To pride prav predvsem v zimskih mesecih. Takrat so zunanje temperature zraka nizke, relativna vlažnost zraka pa prav tako nižja od običajne. V hladnem obdobju je potrebno poskrbeti za odvod odvečnega kondenzata iz odvodnih cevi.
  2. Centralna prezračevalna naprava z rotacijskim prenosnikom toplote. Gre sicer za novejši in manj poznan sistem. Rotacijski prenosnik v osnovni enoti se konstantno počasi vrti in izmenjava svež vpihan zrak ter odpadni zrak. Odlikuje jih velika učinkovitost delovanja tudi pri zelo nizkih temperaturah. Samodejno prestreza del vlage iz odpadnega izpihanega zraka in ne potrebuje posebnega odvoda odvečnega kondenza.

Centralno prezračevanje – prednosti za zdravje

Izboljšana kakovost zraka

Ljudje povprečno vsak dan preživimo 70-80% časa v zaprtih prostorih. Zato je pomembno kakšen zrak dihamo. Svež zrak namreč pomaga pri boljšem počutju, večji storilnosti, hkrati pa si lahko zagotovite ustrezno temperaturo in vlažnost prostora. Rešitev so posebni filtri znotraj prezračevalnega sistema, ki iz zunanjega zraka nase vežejo mikroskopske organizme, nečistoče ter druge škodljive kemijske spojine.

Manjše kopičenje vlage in rast plesni

Vlaga je v stanovanju prisotna vedno. Nastaja ob dihanju ljudi in živali, fotosintezi rastlin, kuhanju, pranju in sušenju perila, tuširanju in še bi lahko naštevali. Tudi ogrevanje pozimi in uporaba klimatske naprave poleti spreminja nivo relativne vlage. S pomočjo ustrezne centralne prezračevalne naprave boste težave z odvečno vlago odpravili. Z učinkovitim pretokom zraka in uravnavo vlage se zmanjša možnost za nastanek zidnih plesni.

Zmanjšanje simptomov alergij in astme

Sodoben življenjski slog prinaša z letom v leto več odkritih diagnoz alergij in astme. Pršice in drugi mikroorganizmi, kemikalije, smog, ostanki tobačnega dima so pogost povzročitelj alergij, astme ali drugih kroničnih pljučnih bolezni. Filtri, zasnovani posebej za centralne prezračevalne naprave, ujamejo prav te delce in jih ne prepuščajo v notranje prostore. Tako boste vedno dihali čist in svež zrak ter zmanjšali ali odpravili težave z alergijami ali drugimi kroničnimi boleznimi.

Prednosti udobja

Prednosti centralnega prezračevalnega sistema so v tem, da v vse prostore, kjer se zadržujete, prejemate konstantno svež zrak. Hkrati pa z njim lahko uravnavate želeno toploto in stopnjo vlažnosti. Delovanje sistema centralnega prezračevanja si lahko v vsakem prostoru prilagodite glede na svoje potrebe oz. želje.

Deluje tiho in ne moti delovnih ali bivanjskih procesov. Prav tako pa preprečuje vdor hrupa iz okolice stavbe. Vse cevi v razvodu sistema prezračevanja so antistatične in antibakterijske. V praksi to pomeni, da ob normalni uporabi ni potrebe po večjih vzdrževalnih delih. Razdelilna komora na glavnem delu sistema ima enostavno revizijsko odprtino, kjer lahko lastnik ali serviser preveri trenutno stanje. Menjava filtrov mora biti redna, po intervalih, ki jih določi proizvajalec. Na ta način je zagotovljeno nemoteno delovanje in nizki vzdrževalni stroški.

Več splošnih informacij o tem najdete na strani Prezračevalni sistemi, dodatno pa preverite tudi lokalno prezračevanje.

Finančne koristi

Če bivalne ali poslovno prostore zračimo na način z odpiranjem in zapiranjem oken, nismo posebej ekonomični. Na ta način namreč težko ali pa sploh ne moremo uravnavati temperatur. Zato je potrebo dodatno ogrevanje ali ohlajanje svežega zraka. Centralna prezračevalna naprava pa s pomočjo vgrajenega rekuperatorja ohranja toploto odpadnega zraka in ogreva svež vpihan zrak glede na temperaturo notranjega prostora. Oz. po drugi strani pa odvečno toploto odvaja na prosto. Na ta način se prihrani pri stroških ohlajanja v vročih in ogrevanja v hladnih mesecih.

Brez ustreznega zračenja se je potrebno ukvarjati z odstranjevanjem odvečne vlage in zdravju škodljive zidne plesni. Kvalitetne naprave za odstranjevanje vlage niso poceni, poleg tega pa za delovanje trošijo električno energijo. Zidna plesen je zelo trdovratna in se ob nepravilnem zračenju ter uporabi prostorov znova in znova pojavlja. Kvalitetno fungicidno sredstvo, ustrezna zidna barva ter delo znajo precej osušiti vašo denarnico.

Z vnaprejšnjim načrtovanjem vgradnje centralnega prezračevalnega sistema si boste zagotovili udobno bivanje, finančne koristi pa bodo govorile same zase.

Povzetek

Ob načrtovanju novogradnje je vsekakor zelo dobro pomisliti na vgradnjo centralnega prezračevalnega sistema. Res je, začetni vložek nakupa in vgradnje se zdi velik. Vendar boste že po nekaj mesecih ali letih bivanja ugotovili številne prednosti:

  • V vseh prostorih boste imeli svež zrak, brez odvečnega ročnega odpiranja in zapiranja oken
  • Prihranili boste pri dodatnem ogrevanju ali ohlajanju prostorov
  • V kuhinji, shrambi ali drugih prostorih se ne bo zadrževal zrak z neprijetnimi vonjavami
  • Kvalitetni filtri zagotavljajo skoraj nemogoč vdor mikro delcev smoga, bakterij, virusov ali drugih mikroorganizmov iz zunanjega zraka
  • Na notranjih zidovih se ne bosta pojavljali odvečna vlaga ali zidna plesen
  • Z preprostim upravljalnikom si boste za vsak prostor posebej zagotovili zračenje po lastnih željah oz. potrebah
  • Ob pravilni uporabi in redni zamenjavi filtrov je strošek vzdrževanja zanemarljiv

V novogradnje in druge objekte smo vgradili že veliko centralnih sistemov in pri tem lahko svetujemo tudi vam. Kontaktirajte nas in dogovorili se bomo za svetovanje, ogled in predračun.

Kontakt in povpraševanje →

centralno prezračevanje

Centralno prezračevanje

Več o naših storitvah najdete tudi na podstrani Prezračevalni sistemi v Mariboru.

Začnimo nov projekt

Kontaktirajte nas in preverite kako vam lahko pomagamo pri uresničitvi vašega novega projekta.

Kontakt in povpraševanje →

Klic