Lokalno prezračevanje

Življenjski stil nam narekuje, da povprečno 70 do 80% našega časa preživimo v zaprtih prostorih. V teh prostorih tudi kuhamo, sušimo perilo ali izvajamo delovne procese. In premalo se zavedamo, da dihamo zrak slabe kakovosti.

Lokalni prezračevalni sistem je enostavna rešitev. Montira se ga lahko tako v novogradnje kot v obstoječe objekte. Montaža je enostavna, saj potrebujete le manjši preboj skozi zunanjo steno. Vsaka enota lokalnega prezračevanja vsebuje tudi kakovosten filter ter rekuperator, ki ohranja toploto odpadnega zraka. Delovanje je skoraj neslišno in ne moti bivanja ali dela. Pomanjkljiva lastnost takšnega sistema prezračevanja je, da ga lahko uporabimo samo za posamezen prostor ali manjše stanovanje.

Lokalno prezračevanje – prednosti

Prva prednost lokalnega prezračevalnega sistema je enostavna montaža. Umestite ga lahko kjerkoli v prostoru, da le stena meji na zunanjost. Za svoje delovanje ne potrebuje razvejanega sistema cevi kot pa centralni sistem prezračevanja. Vgradite ga lahko tudi v debelejši okenski okvir, na vidno mesto ali pa tako, da ga sploh ni videti.

Lokalni prezračevalni sistem deluje po principu, da dobro minuto časa obstoječ zrak izpihava iz prostora nato se preklopi v način vpihovanja svežega zraka. Vgrajen ima kakovosten filter, ki preprečuje vstop mikrodelcev nesnag ali mikrobov iz zunanjega okolja. Določeni modeli imajo na voljo tudi manjši rekuperator, kateri jemlje toploto iz izpihanega zraka in ustrezno ogreva svež zrak. Na ta način imate v prostoru vedno zaželeno višino temperature. S pomočjo lokalnega prezračevalnega sistema boste v prostoru, kjer je umeščen, privarčevali pri energiji za dodatno ogrevanje.

Z uporabo lokalnega prezračevanja pa boste ne le izboljšali kakovost zraka v prostoru, zmanjšala se bo tudi količina odvečne vlage. Prav tako pa obstajajo manjše možnosti za nastanek zidne plesni.

lokalno prezračevanje

Vrste lokalnih prezračevalnih sistemov

Obstajata dve vrsti lokalnega prezračevalnega sistema:

  1. Pasivni lokalni prezračevalni sistem: je enostaven prezračevalni sistem, ki se ga lahko vgradi prosto v steno ali ob rob okenskega okvirja. Skrbi za dotok svežega zraka in izmenjavo odpadnega zraka iz prostora. Na tržišču obstajajo zelo kvalitetni sistemi z vgrajenim filtrom in dušilcem zvoka iz zunanjosti. Njihova montaža je hitra in enostavna zato so cenovno bolj dostopni. Razen čiščenja filtra ni drugih potrebnih stroškov vzdrževanja. Slaba lastnost je le v tem, da nima vgrajenega rekuperatorja, ki bi lovil odvečno toploto odpadnega zraka, zato so manj ekonomični.
  2. Lokalni prezračevalni sistem z rekuperatorjem: so zelo iskani sistemi, saj jih lahko vgrajujete tako v novogradnje kot v obstoječe objekte. Primerni so za manjša stanovanja oz. posamezne prostore velikosti površine 25m2. Pri več ločenih prostorih ali večjih površinah je potrebno razmišljati o več posameznih lokalnih prezračevalnih napravah ali o centralnem prezračevalnem sistemu. Delovanje je tiho in skoraj nemoteče, odlikujejo jih tudi boljši dušilci zvoka iz zunanjosti. Dodatna vrednost pa je vgrajen rekuperator, kateri iz odpadnega zraka povleče določen nivo toplote, ogreje svež zrak in ga vrne nazaj v prostor. Zato so tudi bolj ekonomični, varčni in prispevajo k večjem udobju bivanja ali delovnega procesa.

Lokalni prezračevalni sistem morate vgraditi na zunanjo steno prostora. Določeni modeli se lahko vgradijo ob okenski okvir in niso moteč element tako na zunanjem kot notranjem zidu. Primerni so tudi za prezračevanje ter odpravo odvečne vlage v polkletnih ali kletnih prostorih in shrambah. V večjih stanovanjih se jih navadno kombinira z ventilacijskim sistemom v kuhinji in kopalnici.

Če potrebujete še več informacij, preverite tudi strani Prezračevalni sistemi ali Centralno prezračevanje.

Vzdrževanje lokalnih prezračevalnih sistemov

Za nemoteno delovanje in dolgo delovno dobo lokalnega prezračevalnega sistema je potrebno le minimalno vzdrževanje. Načeloma ne potrebujete serviserja ali strokovnjaka, saj lahko z dobrim opazovanjem in manjšimi opravili za vse poskrbite sami.

Osnovno vzdrževanje zavzema:

  • Z poslušanjem delovanja ugotovite, ali pogonski sistem dobro deluje. Ne sme biti hreščanja ali škripanja notranjih delov
  • Preverite ali se v zračnih kanalih nahajajo morebitne nečistoče oz. ali so normalno prehodni
  • Če se ob zunanjem delu zračnika nabira kondenz ali opazite sledi vlage, jih obrišite z čisto krpo
  • Če opazite signalno lučko za filter ga enostavno snemite iz aparata. Trajni filter sperite pod mlačno tekočo vodo, ga delno osušite in vstavite nazaj. Ob tem ne pozabite na resetiranje sistema. Zunanji filter za cvetne pelode in druge manjše nečistoče enostavno stresite in posesajte na srednji moči sesalca ter ga vstavite nazaj
  • Zunanji in notranji pokrov naprave občasno obrišite z vlažno krpo
  • Pri lokalnem prezračevalnem sistemu z rekuperatorjem s sluhom preverite če se pretok zraka izmenjuje na približno 60 sekund
  • Vstavek za rekuperacijo nekajkrat na leto dobro stresite in posesajte na srednji moči sesalca.

Začnimo nov projekt

Kontaktirajte nas in preverite kako vam lahko pomagamo pri uresničitvi vašega novega projekta.

Kontakt in povpraševanje →

Klic