Primerjava lokalnega in centralnega prezračevanja

Pri vedno več novogradnjah in tudi renovacijah hiš se stranke odločajo za vgradnjo prezračevalnega sistema. Da bi bila odločitev za to še nekoliko lažja, smo se odločili, da naredimo kratko primerjavo med lokalnim in centralnim prezračevanjem, tako da boste lahko hitro ugotovili kaj so prednosti in slabosti določenega sistema.

Za primerjavo bomo uporabili 5 kriterijev:

  1. Učinkovitost
  2. Čiščenje in vzdrževanje
  3. Montaža
  4. Hrup
  5. Prilagodljivost

Več informacij o splošnem prezračevanju najdete na strani Prezračevalni sistemi.

Na splošno lahko rečemo, da ima centralni prezračevalni sistem več prednosti, je pa res, da ga je v obstoječe objekte brez večjih posegov težje vgraditi in so s tem povezani večji stroški.

Če primerjamo samo učinkovitost prezračevalnih sistemov, lahko rečemo, da je centralni bolj učinkovit, saj poskrbi, da zrak optimalno kroži. Pri lokalnem je pretok zraka manjši, prav tako pa lahko pride do vdora vročega ali mrzlega zraka iz okolice.

Glede čiščenja in vzdrževanja bi lahko rekli, da gre pri obeh za enostavno vzdrževanje. Pri lokalnem gre za posamezne enote za katere moramo poskrbeti, pri centralnem pa moramo samo poskrbeti, da je dobro vzdrževan, da ne bi zaradi tega prišlo do težav pri čiščenju.

lokalno prezračevanje

Lokalno prezračevanje

Lokalno prezračevanje lahko vgradimo v vsak objekt, naj gre za novogradnjo ali obstoječi objekt. Prav tako lahko pri njegovi montaži posamezno izbiramo v katere prostore ga bomo vgradili. Pri centralnem prezračevanju pa zajamemo celotno hišo ali objekt in je zaradi tega bolj primeren za novogradnje. Lahko ga vgradimo tudi ob renovacijah pri starejših hišah, vendar gre za večji gradbeni poseg in bi zaradi tega tudi investicija v njega lahko bila višja.

Pri samem vdoru hrupa iz okolice ima prednost centralno prezračevanje, saj ga le-ta preprečuje. Pri lokalnem je odvisno od tega za kakšen model oz. proizvajalca se odločimo, saj osnovni modeli ne zadržijo hrupa, so pa na voljo tudi boljši, ki imajo vgrajeno dušenje hrupa.

Glede same prilagodljivosti ima prav tako prednost centralno prezračevanje, saj so vsi prostori med seboj povezani preko centralne enote, kar vam omogoča tudi napredno upravljanje sistema. Vsak posamezna enota v sistemu je tudi posebej prilagodljiva.

Na drugi strani pa lokalni prezračevalni sistem deluje posamično, brez povezav med seboj in prostori.

centralno prezračevanje

Centralno prezračevanje

Za zaključek bi lahko rekli, da je centralni sistem namenjen bolj optimalnemu delovanju prezračevanja, ki pokriva celotno hišo, lokalni pa reševanju posameznih prostorov v hiši. Temu primerno je tudi cenovno, saj je investicija v centralni sistem višja, kot lokalni. Lahko pa z lokalnim na hiter in učinkovit način rešimo težavo s prezračevanjem (npr. vlago) v enem od prostorov v hiši ali objektu.

Razmišljate o vgradnji prezračevalnega sistema in bi vam koristil pogovor s strokovnjakom? Vgradili smo že veliko sistemov obeh vrst, tako da vam glede tega lahko dobro svetujemo. Kontaktirajte nas in dogovorili se bomo za svetovanje, ogled in izdelavo predračuna.

Kontakt in povpraševanje →

Preverite lahko tudi objavo Posebna izvedba prezračevanja v Pokrajinskem arhivu Maribor in Prezračevalni sistem Maribor.

Začnimo nov projekt

Kontaktirajte nas in preverite kako vam lahko pomagamo pri uresničitvi vašega novega projekta.

Kontakt in povpraševanje →

Klic